Body talks
LIMBAJUL SECRET AL CORPULUI
Ma gandesc adesea la tot ceea ce corpul ne spune prin semnale, dureri, amorteli, furnicaturi, contractii, infectii. Este un mesaj pe care noi il traducem sau nu, … joaca de-a “fata ascunselea” cu corpul pare a fi misiune imposibila. Traduci corect sau nu traduci corect. Nu exista nuante, adica nu traduci pe jumatate si durerea te lasa un pic. Este alba sau neagra. Intelegerea mesajului pe care corpul ni-l transmite prin simptom uneori este suficient ca el sa dispara, alteori nu. Clarificarea este primul pas din”lucrul cu mesajul”, este munca din psihoterapie.
Roda are aproape 65 de ani si printre multe probleme medicale sufera si de atacuri de panica. Spune ca le-a avut dintotdeauna, dar de catva timp o afecteaza mai mult. Provine dintr-o familie care a fost victima hartuirii din perioada comunista. Bunica materna a primit informatia ca in noaptea aceleiasi zile vor veni reprezentantii partidului si e posibil sa o aresteze confiscandu-i toata averea. Sotul sau (bunicul matern al Rodei) era deja la politie in ancheta. Bunica s-a mobilizat si a impachetat cat a putut sa ia intr-o caruta iar restul lucrurilor le-a dat unor vecini de incredere. Si-a luat copiii si a plecat cu caruta pe seara, cat sa nu o vada nimeni.
Am rugat-o pe Roda sa isi imagineze ce ar fi simtit daca ar fi fost “in pantofii” bunicii sale. Am rugat-o de asemenea sa isi imagineze tot contextual social si istoric, sa ia in considerare cum traia o familie la tara la vremea aceea, cu toate amanuntele ce tin de mijloacele si posibilitatea de a comunica, de a se deplasa. Am mai rugat-o sa tina cont de toate detaliile referitoare la viata de zi cu zi, la statutul femeii in acele vremuri. A trait puternice revelatii legate de tot parcusul bunicii in perioada aceea, a inteles cum prin corpul ei “a iesit afara” tot cea ce bunica nu a putut duce pana la capat atunci. Bunica ei a trebuit sa faca fata situatiei, actionand prompt pentru salvarea sa si a copiiilor ei. Ulterior a mai descoperit ca multe alte experiente ale bunicii au fost traite si de ea: tradari ale celor apropiati, pierderi. Va voi spune mai multe in articolele dedicate “Sindromului aniversarii”.
Se spune ca ceea ce nu a fost exprimat in cuvinte o vom face prin corp. Dureri, secrete, lovituri, tristeti, chinuri, abuzuri, isi gasesc loc in memoria corporala si cauta sa “iasa afara” cand “purtatorul” este capabil sa traduca si sa contina mesajul de la stramosi.
Lilian are 30 de ani si este framantata de faptul ca dermatologul a trimis-o la terapie. Are zone pe piele care periodic se depigmenteaza: brate si picioare, iar uneori apar in pliul intern dintre brat si antebrat si cel dintre gamba si coapsa. Istoria familiei suna cam asa: bunicul matern a plecat in misiune religioasa (pastor protestant) pe cand mama Lilianei avea doar 12 ani. Acestia mai aveau alti 5 copii. Bunicului i s-a pierdut urma la scurt timp dupa plecare. Familia a crezut ca a fost ucis. Bunica materna nu a mai pomenit apoi niciodata de el, cu toate ca au ajuns informatii la urechile ei ca sotul sau si-ar fi gasit pe altcineva si are o alta familie. In familie, subiectul legat de bunicul sau a fost limitat la singura informatie si anume ca a fost ucis in misiune.
Zonele decolorate de pe piele nu erau altceva decat “golurile” din istoria familiei ei, lucruri care pareau a nu avea legatura intre ele. Istoriei ii lipseau piese importante din marele tablou. Mai mult, cele doua pliuri decolorate simbolizau apa care despartea cele doua insule intre cele doua familii ale bunicului, sau, de ce nu, poate cele doua vieti (viata dubla) ale bunicului.
Lilian si-a propus sa afle singura ce s-a intamplat. La data la care a inceput sa mearga pe urmele bunicului a aflat ca el incetase din viata cu doi ani inainte ca ea sa-l caute si de fapt el isi intemeiase alta familie pe o alta insula, fugind de saracia in care traia cu familia sa in Ambon.
Corpul este un intelept care tine socoteala ta dar si a celor din care te tragi, a stramosilor tai. Un intelept care stie cand sa scoata amintirile afara si cand sa te opreasca de pe un drum gresit, cum sa te indrume pe calea ta. Este poate cel mai bun mentor posibil.
Cum isi aduce corpul aminte? Ce isi aduce aminte corpul? De ce corpul isi aduce aminte?
Raspunsurile sunt din ce in ce mai acoperitoare adica explicatiile psihologice au fost dublate de cele de ordin neuropsihologic, iar mai recent de cele din domeniul geneticii, epigeneticii.