Genosociograma

Posted: 17/11/2017 0 Comment Related items :

Draga cititorule,
Daca ai cautat vreodata sa intelegi ce se intampla cu viata ta citind carti cu titluri atractive ori ai participat la grupuri de dezvoltare personala, ori ai fost la psihoterapie de orice fel, si inca mai ai intrebari care nu isi gasesc raspunsul atunci te invit la o calatorie in istoria familiei tale.

Este posibil ca prin acest demers sa afli si sa intelegi lucruri care te vor ajuta sa te vindeci de suferinte, afectiuni fizice, sa inchei conflicte care pareau fara sfarsit ori sa intrerupi lantul unor repetitii in destinul tau.

Drumul pe care te invit sa il parcurgi poate fi unul plin de surprize, de toate felurile. Fii pregatit si deschis sa afli orice!
Calatoria incepe cu desenarea hartii. Este vorba despre Arborele Genealogic. Dupa ce vei nota in dreptul fiecarui membru al familiei tale toate datele importante ale vietii lor continua sa intrebi pe oricine ar putea sti despre ei. Date de nastere, de casatorie, data mortii in cazul celor care nu mai sunt, evenimente importante din viata lor (boli, accidente, stramutari, pierderi materiale, etc), nume, porecle, orice. Mergi in istoria familiei pana la cel mai indepartat despre care se stie ceva. Ceea ce ai creat se numeste genograma (pana la trei generatii) sau genosociograma (peste trei generatii).

Pentru a-ti usura lectura in continuare iti propun sa numim genosociograma indiferent pana la ce generatie ai reusit sa ajungi in cautarile tale.
Genosociograma este harta care te va ajuta sa iti incepi calatoria, este inceputul lucrului tau transgenerational. Aceasta harta ar putea fi principalul instrument de descifrare a evenimentelor, a problemelor cu care ne confruntam, a disfunctionalitatilor in mentinerea echilibrului vietii. Genosociograma este mai mult decat un arbore genealogic imbogatit cu datele, faptele si intamplarile marcante ale stramosilor nostri. Este o intalnire cu familia noastra, cu radacinile noastre.

De multe ori intalnesc oameni care pot raspunde la intrebari legate de cunostinte, prieteni si au informatii bogate in ceea ce-i priveste (ceea ce este in regula ca ancorare in realitatea pe care o traiesc) dar nu cunosc numele bunicii materne ori paterne. La distanta de numai doua generatii nu stiu din cine se trag, numele acestora ori cele mai simple lucruri ce tin de data de nastere ori a mortii lor. Sunt altii care nu cunosc aceste lucruri nici despre parintii lor. Iar aici ma refer la persoane care au crescut cu parintii in aceeasi casa pana la varsta adulta.

Genosociograma este prilej de descoperire a celor care sunt intregul din care noi facem parte. Este un efort de timp si presupune multa disponibilitate din partea celui care doreste sa faca aceasta calatorie in instoria familiei.

Ingredientul principal in construirea genosociogramei presupune sa fii curios, sa petreci timp cu mama, tata, cu unchi ori bunici intreband si notand tot ce afli. Ai nevoie de construirea intregului tablou al faptelor, evenimentelor traite de familia noastra extinsa precum si de istoria psihologica asociata raportata la aceste evenimente. Afla cum au trait experientele pe care le notezi in arbore, cat de bucurosi ori trsti, cat de furiosi sau cat de inspaimantati au fost traind ceea ce au trait. Mi-a spus cineva o intamplare legata de bunicul lui. Cum a pierdut totul cand s-a intors de la razboi (al 2lea RM). „A fost distrus, s-a apucat de bautura si nu l-a mai scos nimieni din ale lui. Toata viata a fost tacut si trist.”. Alteori nu avem nici o informatie si pare doar un sir de actiuni ca un film in care cadrul se misca continuu fara sa se opreasca pe vreun personaj pentru a-i surprinde emotiile. Povestea cineva intr-o intalnire cum bunica ei a impachetat totul si a incarcat caruta cu lucruri pentru a fugi impreuna cu copiii in plina noapte, iar asta pentru ca cineva o anuntase ca cei nou instalati la putere vor icepe arestari chiar din noaptea aceea. Cand am intrebat-o ce a trait bunica ei in acele momente ori dupa ea mi-a raspuns: „Nu stiu. Nici nu am de unde sa mai aflu”. in situatii ca astea putem doar sa ne imaginam, sa intram in pantofii altuia si sa facem un exercitiu de imaginatie.

La final, cand ai pus pe hartie Arborele tau Genealogic, imbogatit de tine cu date despre familia ta, atat cat ai putut afla, te invit sa privesti desenul. Ce traiesti uitandu-te la istoria familiei tale inscrisa pe o pagina mare de hartie? Acolo sunt oameni care au iubit, au plans, au urat, au injurat, au avut vise si sperante si au trecut prin momente de bucurie ori de disperare. Au umilit sau au fost umiliti. Au trait drame sau au provocat drame. Cu totii sunt ai tai, fie ca iti place asta sau nu.

Apoi raspunde-ti la urmatoarele intrebari:
Care sunt cele mai frumoase lucruri din viata ta? Unde le vezi traite si de altii in arbore?
Care este de fapt lucrul care te deranjeaza cel mai mult acum in viata ta? Ai fost parasit/a? Ai pierdut speranta? Esti trist si fara energia de a merge mai departe in viata? Ai vreo boala si nu-i gasesti leac?

Priveste genosociograma si vei putea gasi raspuns acolo.
Repeti povestea vreunui bunic, unchi ori matusa? Este cineva in familia ta care a trecut prin aceeasi experienta? Ce alte lucruri se repeta in familia ta? Persoane care mor la aceeasi varsta, copii abandonati in acelasi fel?
In istoria familiei noastre se repeta, cu siguranta, si lucruri bune. Doar ca aici voi aborda partea care ne creaza disfunctionalitate in viata.

Poate ca ai primit numele cuiva din familie. Vei afla in ce fel te-a influentat acest lucru. Sau vei afla ca ai trecut prin aceeasi trauma si la aceeasi varsta ca si vreo matusa de-a ta. Nu este exlus sa afli un secret de familie si atunci iti vei explica multe din lucrurile fara sens din familia ta actuala.
Pentru fiecare tema, intrebare de mai sus vei gasi articole in care sper ca vei afla raspunsuri la intrebarile tale.

Calatorie minunata!
Cristina

Leave a reply