Socoteli neincheiate

Posted: 28/11/2017 0 Comment Related items :

Socoteli neincheiate

Daca vei porni la drum in povestea familiei tale, vei  avea parte de multe peripetii. Vei afla lucruri nestiute, nerostite, nespuse si poate socoteli neincheiate. Uneori poti gasi datorii restante de mai multe generatii si platite de urmasi. Aici nu este vorba doar de datorii materiale ci si de datorii la nivelul relatiilor sau al faptelor.

Istoria pe care ai citit-o nu este aceeasi cu cea pe care au trait-o stramosii tai. Daca ai citit despre razboi nu inseamna ca poti intelege ce au trait ei cu adevarat intr-o singura zi, o singura ora traita de ei in acele timpuri. Deciziile pe care le-au luat stramosii tai va trebui sa le intelegi tinand cont de statutul lor, contextul istoric, social, economic. Aranjau casatoriile pentru a asigura averile, fie ele mici sau mari, casatoreau fiicele intr-o anumita ordine, lasau averea celui mai mare ori celui mai mic dintre fii, cel care urma sa aiba grija de ei la batranete. Cu toate aceste norme, reguli dupa care functionau familiile in acele vremuri, impartirea nu putea fi intotdeauna echitabila. Generatii mai tarziu un frate isi ajuta financiar sora, intr-un mod greu de inteles pentru cei din jur. In cadrul aceleiasi familii conturile de ajutor material sunt reglate mai tarziu.

Exista mai multe sisteme de contabilitate create in cadrul diferitelor culturi, ori chiar in cadrul familiilor. Raspunsurile si reactiile membrilor familiei la diferite evenimente, intamplari, in baza regulilor, ordinii si a traditiilor au ca rezultat uneori nedreptati, nerecunoasteri. Dezechilibrul creat prin acest raspuns isi va cauta rezolvarea una sau mai multe generatii mai tarziu, pentru ca datoriile si nedreptatile raman inscrise in conturile invizibile ale obligatiilor, datoriilor si meritelor (Boszormenyi Nagy). Acest registru in care sunt inscrise conturile tinde in timp sa isi aduca rezultatul (bilantul contabil) intr-un nou echilibru credit-datorie.

Un barbat pierde casa in urma divortului, aceasta ramand exclusiv in proprietatea fostei sotii. In urma despartirii acesta a fost impiedicat sa-si viziteze copilul de numai patru ani. Cateva saptamani mai tarziu da faliment fiind tradat de partenerii de afaceri. Trece in mai putin de o luna de la viata sa obisnuita, avand o familie si o  afacere, la statutul de homeless. El nu a facut altceva decat “sa plateasca o datorie” a bunicului fata de bunica sa. In urma cu doua generatii, imediat dupa razboi, bunicul si-a internat sotia (bunica barbatului) intr-un spital de boli mintale, pentru a scapa de orice asociere cu ea. Bunica provenea dintr-o famile de nazisti. In urma acestui demers bunica si-a pierdut drepturile asupra proprietatii in care locuiau si dreptul de a-si vedea copilul de numai patru ani. Bunicul a mai trait multi ani dupa acest moment si nu i-a permis niciodata bunicii sa se mai intoarca in casa.

O alta poveste, o alta socoteala. Copiii in afara casatoriei erau aproape de neconceput. Asa se face ca multi copii au fost abandonati imediat dupa nastere ori dati unei alte familii sa il creasca, ori abandonati pur si simplu. Una sau mai multe generatii mai tarziu putem intalni persoane care adopta copii abandonati ori se implica in actiuni de ajutorare a copiilor. Ceea ce am descris aici este doar o forma prin care membrii familiei isi regleaza datoriile create la un moment dat.

Legatura speciala dintre membrii aceleiasi familii, a aceluiasi neam, face ca socoteala dintre ei sa se rostogoleasca de-a lungul generatiilor, fara sa mai stim care-i este dator si cui.

Un alt lucru important pe care vreau sa-l subliniez este legat de evaluarea obiectiva vs. evaluarea subiectiva. “Atata vreme cat fiecare individ tinde sa distorsioneze evaluarea relatiilor in raport cu propriile dorinte se poate afirma ca notiunea de justete este ceva iluzoriu in natura”(Boszrormenyi  Nagy). Ceea ce socoteste cineva ca este drept, just intr-o anumita situatie, este interpretat prin prizma subiectivitatii sale.

Tu ce simti ca platesti si nu stii de ce?