Secrete de familie, povesti si familie

Posted: 17/11/2017 0 Comment Related items :

Secrete de Familie, povesti si familie

 

In urma cu ceva ani o clienta acuza mai multe lucruri: stare de anxietate continua, tristete inexplicabila si lipsa de sens a vietii. Isi dorea o noua relatie si se temea ca va avea esec din nou datorat apetitului ei sexual foarte scazut (de fapt mai tarziu in terapie va spune ca simtea respingere fata de sex). Inca din primele sedinte am putut constata ca Jolie era dominata de o stare de confuzie mentala (in timpul sesiunilor de psihoterapie) care facea destul de greu dialogul. Jolie 40 de ani, o fiica de 16 ani, divortata de 2 ani, de profesie procuror. Jolie avea o istorie de familie incarcata de secrete. Bunicul si strabunicul luptasera in al 2lea Razboi Mondial si existau zvonuri in familie ca desi faceau parte din trupele de eliberare in Bulgaria impotriva nemtilor cei doi au furat, mai degraba au pradat familiile din satele prin care au trecut. S-au intors cu foarte multe bunuri (se vorbea in sat lor despre salbe de aur furate din familiile pe care le-au pradat) care i-au ajutat mai apoi sa lase o avere considerabila copiiilor lor. Tot in satul bunicilor (sat din care plecasera in acelasi batalion mai multi sateni) se zvonea ca cei doi nu numai ca au pradat dar in trecerea lor prin Bulgaria au violat femei.

Este o scurta ilustrare a modului de propagare a „puterii” secretului pana la a treia generatie si influentele asupra urmasilor.

Cum a „platit” a treia generatie? Apetit sexual scazut, respingerea sexului. Este interesant ca meseria de procuror pe care si-a ales-o nu era nici mai mult nici mai putin decat o forma de indreptare simbolica a istoriei familiei, zi de zi contribuind la pedepsirea celor care erau vinovati. Intr-un alt articol vei gasi mai multe despre aceasta indreptare.

Ce este un secret?

Ca un secret sa fie considerat secret trebie sa indeplineasca trei conditii esentiale: nespusul, interdictia de a sti si sa aiba legatura cu un eveniment dureros.

Un baiat de 8 ani deranja profesorii in clasa si avea reactii violente fata de colegi. Cu toate ca pana atunci avusese rezultate foarte bune la scoala a inceput brusc sa spuna ca el nu intelege nimic din ce preda profesorul la clasa. Toate simptomele au debutat in acelasi timp. Un lucru interesant este ca de fiecare data dupa cateva minute de sarcina nu mai punea energie in raspunsurile lui ajungand pana la a fi absent (“ramanea pe ganduri”). Comportamentul sau nu a avut nici un fel de schimbare dupa mai mult de 5 saptamani. Dupa aproape un an tatal a ajuns printr-un context de imprejurari la mine. Am aflat ca era fara serviciu de mai multa vreme (cu ceva timp inainte ca fiul sau sa prezinte simptomele pentru care a ajuns la terapie) si nu spusese inca familiei facand rost de bani in urma unor aranjamente cu diferiti persoane. Traia o stare permanenta de insecuritate dar si de teama ca va afla sotia sa. Parea ca acest secret de tata si sot sa fie unul care sa fi declansat o reactie materializata in tot ceea ce facea fiul sau.  Au mai trecut cateva luni si tatal a scos la iveala secretul tinut de atata vreme: fusese molestat de un coleg la varsta de 8 ani, aceeasi varsta pe care o avea fiul sau cand a declansat simptomele.

Un secret, doua secrete. Toate resimtite de fiul sau si manifestate asa cum am scris mai sus.

„Fiinta se foloseste in cele din urma de propriul corp pentru a-si construi o reprezentare a ceea ce traieste si tocmai de aceea corpul reprezinta spatiul privilegiat al punerii in scena a indicibilului.” (Serge Tisseron, Les secrets de famille, 1996, Paris, Marabout).

 

Leave a reply